July 19, 2016

Part 2 (Nursing's Diary)

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum!

Okay, this is part 2. Untuk yang pm Kakcah or whatever you called me bahahaa Im sorry, i cant reply one by one. Unless i write down and copying then reply all of your dm :) Tapi teknologi canggih, so kita main scroll blog and just read from here. Then everyone can get the benefits.


Baiklah,pada adik2 yg  dah dapat tawaran masuk SPA(bidang perubatan) xpeceli nursing diploma tu mari kita baca sikit demi sikit about student's life.

Tentang asrama?

i said based on my experience in KSKB Kota Kinabalu and i dont even know if the other college was in the same situation or not. Basically, semua hampir2 sama meandangkan weols dibawah Lembaga yang sama iaitu BPL.

Baiklah, asrama. Pada yg pernah tinggal asrama. Sama sahaja. Tapi yang berlainan dan special adalah (ROLLCALL) atau kitaorg suka panggil rokooooooollll :) Siapa pernah ikut plkn tahulah. Rokol ni kalau kat kskb kk, sekarang dah canggih. Separuh zaman kami dulu pakai sign ja. Sekarang guna thumbprint/ fingerprint sebenarnya. So setiap 9.00-10.30pm, budak2 asrama will turun pegi lobi bawah and thumbprint. Benda ni untuk pantau adik2 daripada escape dari asrama jenggjenggjenggggggg XP






Cuti? And Outing?

Cuti sangat berubah2 mengikut takwim. Tapi bagi yg tinggal jauh, jangan booking flight ticket awal2 sebab takut burn gitu ja. Kena tanya penyelaras dulu then barulah buat keputusan. Okay?



Waktu keluar? Bebas ka macam kolej lain? Okay lemme tell you, Isnin-Jumaat akan ada kelas (8am-5pm) You can go out after 530pm :) And masuk balik 8pm. Nope, jangan fikir kita bebas macam burung okay. So, sesuaikan diri. Just for 3years bahahaha Saturday, Semester1-semester3 for nursing's student and pembantu perubatan akan ada English Class (8am-5pm) too. Sunday adalah hari paling bahagia sebab boleh keluar 7am-10.30pm.



Okay, mata pelajaran pula. Susah nak explain sebab every sem was different. Bagi kakcah, semester 1 and semester 2 kena workhard! Peratusan untuk jatuh bangun dalam dua sem ni memanglah sangat tinggi. Dengan anatomy lagi perghhh. Sesiapa mau nota2 yang lalu, ada beberapa ringkasan yang kakcah sendiri buat. Can pm me directly :)


Exam?

Exam pula kebiasaannya tiada gap. Yes, no gap. Tapi jangan risau, you can handle better than you know. Dan bagi peperiksaan akhir semester which every semester akan rasa 1-6, kena lulus semua subjek. Gagal satu, repeatlah balik :O kalau gagal after repeat? Turunlah sem bersama junior2 anda :( So, study smart!


Osce. Apa baaa osce ni. Lemme explain. 

Objective structured clinical examination. 

Osce ni adalah salah satu exam mahu tengok kemampuan kita and skill kita dalam mengendalikan sesuatu prosedur. Osce ni laaaa yang buat kakcah tremmors gila! Lagi2 pusingan pertama. bahaha!

Adik2 akan masuk satu bilik dan dalam satu bilik tu ada 3 stesen untuk (pre osce) dan 5 stesen untuk (final osce).Setiap stesen ada satu prosedur dan adik2 kena buat prosedur tu just in 5 minutes! Dan ada seorang pemeriksa akan duduk in front of you :) you can click this link and read more about osce 

PENERANGAN OSCE


Praktikal? Macamana praktikal?

Okay, lepas beberapa minggu dalam kelas, adik2 akan dihantar untuk praktikal. I means clinical. So jangan takut, sebab adik2 akan dibahagikan beberapa group. Small group. Setiap ward or klinik yang adik2 akan pergi ada clinical instructor (c.i)  yang akan membimbing dan menjadi cekgu kepada adik2. So no need to worry. Untuk berjaya, kena ada keberanian melangkaui sesuatu tu. Keluar from your comfort zone! 


So thats all for this part2. Part3 nanti kita cerita sikit macamana cara study yang berkesan untuk student yang macam kita. Separuh masa belajar, separuh masa lagi kerja. Okay! Adios !


No comments: