September 05, 2016

Be patience

Bismillahirrahmanirrahiim.

Assalamu'alaikum :D

Well i just dont know what i want to say, what i want to share :'D

I miss my little blog. Tu ja sebenarnya. Rasa mau menaip.  

Urm, okay! Lets talk about "sabr' 

Based on my experience, 

lebih banyak bersabar, lebih banyak dugaan bahaha!

But you know what, disebalik setiap lembaran kesabaran tu, ada hikmah tersendiri, ada keindahan disebaliknya. 

Let say lah, kita tak sabar dalam kemarahan seseorang, kita pun nak tunjuk ego, nak tunjuk marah sama. How do you think that is okay? the problem will solve just like that ? Nope!

Try sabar. Try mengalah. Every situation. Believe or not, Allah will helps you no matter what!

So ask yourself Why should I not practice patience, when Allah has promised those who have patience three rewards, each of which is better than this world and everything in it ?

Well, actually i know that is not to easy to practice and so do I. Kadang2 bila marah, bila terasa hati, bila konon2nya hilang kesabaran, mula nak balas! Mula nak tulis sana sini! Mula nak update sana sini. "Heyyy you, i marah ni!" "Ah lantak kau lah, ni hidup aku and not yours so what" and all of that silly status.

Sampai bila?


Lagi2 my friends and I yang dah masuk 20 ++ ni. Makin lama kita bukan makin kecil. Makin lama makin dewasa. 

Dimana dari rahim kita, disini akan lahirnya anak2 yang akan kita bimbing.Kita adalah madrasah, sekolah, cikgu mereka yang pertama. For boys, anda akan jadi ketua kepada keluarga kecil anda. Memimpin isteri. Mengajar anak2. So stop being foolish !

Apa2 yang menghilangkan rasa sabar. Cepat2 istighfar. 

Aku?
Kalau tak tahan sangat, i will cry and cry. 

Dia benda yang natural. if i I cant angry so automatically i will cry. Then everything jadi okay balik. Tanamkan dalam hati, kalau aku marah, syaitan happy. Syaitan tepuk tangan. 

why did i kaitkan sabar dengan status?

You know what, dulu aku jenis yang suka tulis semua benda.

No matter what will happen, aku belasah ja tulis apa aku rasa. Ugh

Sampai terlalu banyak hati terluka.

Syukur pada yang sudi memaafkan. Pada yang tak sudi? And berdendam till right now? 

So, dont be like me. 

Be yourself. Your new one! 

The key point is sabr!

"Sabar aku ada limit bhai"

Hell-ooooo! Siapa kita mau limit2kan kesabaran ni?
Selagi mampu, kita tahan. Tak mampu tahan, bincang secara baik. 

Grow wise :) Be patience ~

So dah melalut. Hati dah tenang can tulis2 taip2 while waiting for my "manja" (cat) balik rumah.

Doakan manja and mikus i panjang umur k. Kalau uols ada meowmeow perempuan, kita kasi kawen dorang :P kbye xoxo love, iRa.


No comments: